Vilka synfel kan jag korrigera med hjälp av linser?

Som bekant finns det ett flertal olika synfel man kan ha och för så gott som varje problem finns en kontaktlins som lösning. Vi kommer i denna artikel att gå igenom ett flertal olika synfel som lätt kan korrigeras med hjälp av linser.

Närsynthet - Myopi

Närsynthet, även känt som myopi, är det vanligaste synfelet i Sverige och det avhjälps lätt med kontaktlinser och glasögon. Synfelet, som till stor del är ärftligt, innebär att man ser bra på nära håll men att objekt på avstånd blir suddiga. Rent optiskt innebär närsynthet att ögats brytande system är för starkt i förhållande till axellängden.

Ungefär 10 % av den svenska befolkningen lider av närsynthet och för att avhjälpa problemet ska man använda sig av konkava linser. En konkav kontaktlins kompenserar för det myopiska ögats alltför kraftiga brytning.

Kraftig Närsynthet - Grav Myopi

Har man kraftig närsynthet beror det på rubbningar i ögats tillväxt så att ögat blir för långt i relation till hornhinnans och linsens ljusbrytande förmåga. Precis som vid vanlig närsynthet går det att korrigera detta synfel med hjälp av linser eller glasögon men linser är att föredra. Detta på grund av att om man använder glasögon ger den väldiga korrigeringen med minus-glas också en bildförminskning vilket är ett problem man slipper med kontaktlinser.

Korrektion vilken är starkare än minus 6 eller minus 7 dioptrier brukar det klassas som grav myopi. Då näthinnan är extra skör vid kraftig närsynthet finns det viss risk för bristningar i näthinnan vilket kan upplevas som ljusblixtfenomen. Även allvarligare incidenter som blödningar på näthinnan, näthinnelossning samt nedsättning på den gula fläcken, makula, kan uppstå. Vid dessa symptom bör ögonläkare omgående uppsökas.

Översynthet - Hyperopi

Översynthet, eller hyperopi, är det absolut vanligaste synfelet och man räknar med att ca 80 % lider av en lättare form av översynthet. Det är inte ovanligt att hyperopi inte ger sig till känna förrän då man kommit in medelåldern och den naturliga linsen blivit stelare. Att linsen blivit stelare innebär att ögat har svårt att ställa om mellan att se på långt håll och nära.

Vid översynthet är ögat antingen för kort, systemet för svagt brytande eller en kombination av de båda. Det är lätt att uppleva trötthet eller huvudvärk då man har detta synfel eftersom man måste fokusera på objektet. Både linser, konvexa, och glasögon kan rätta till detta synfel men linser är att föredra då en bildförstoring, vanligt uppfattande som störande, kan uppstå när man använder glasögon.

Brytningsfel - Astigmatism

När man talar om brytningsfel menas alla avvikelser i ögats ljusbrytande förmåga vilket vill säga närsynthet, långsynthet och astigmatiskt brytningsfel. Till vardags talar man framförallt om astigmatism vilket är ett ärftligt synfel och innebär att ögat har olika brytningskraft i olika riktningar.

Om astigmatismen inte är alltför omfattande kan den lösas med toriska linser eller glasögon. Ett annat alternativ är att behandla astigmatismen kirurgiskt med excimerlaser, LASIK eller PRK.

Ålderssynthet - Presbyopi

Ålderssynthet är någonting, precis som namnet antyder, kommer med åren. Felet uppstår inte förrän man kommer in i medelåldern och vad som händer är att det blir svårt att se på nära håll. Ögats lins tappar sin flexibilitet och får därför svårt att anpassa sig till olika avstånd och därmed kommer inte skärpan att bli rätt.

För att ta itu med presbyopi bör man skaffa sig progressiva, bifokala eller multifokala kontaktlinser eller läsglasögon. Om du är närsynt kan det innebära att du kommer att behöva ta av dig linserna eller glasögonen då du ska läsa på normalt håll, alternativt byta till svagare linser eller glas då presbyopin kan utjämna närsyntheten något.