Linser - en kort introduktion

Idag finns det linser som täcker alla möjliga typer av synfel men idén med en lins är inte en ny sådan. Redan på det tidiga 1500-talet hade geniet Leonardo Da Vinci börjat fundera över det här med linser. Det skulle dock dröja till sent 1800-tal innan en användbar lins uppfanns och denna går inte att jämföra med dagens kontaktlinser. Fortfarande var linserna gjorda av hårda material och de var extremt obekväma att använde. Tårvätskan hade inte någon möjlighet att flyta mellan linsen och ögat vilket innebar att det bara var möjligt att använda linsen i några timmar innan man var tvungen att ta ut den.

Linsernas kommersiella genombrott kom på 1970-talet då Bausch & Lomb introducerade de mjuka linserna. Fortfarande genomgår kontaktlinser stora förändringar och har gjort så de senaste åren. Numera har man som linsanvändare möjlighet att välja mellan exempelvis endagslinser, månadslinser och kosmetiska linser. Kosmetiska linser påverkar inte synen på något sätt utan är till för att ändra ögats färgade och utseende. Valmöjligheterna är nästintill oändliga

De senaste åren har köp av linser online ökat kraftigt vilket är förståligt då det oftast är billigare och smidigare än att handla i en vanlig butik. Till skillnad från glasögon är en lins så gott som osynlig, såvida du inte köpt en färgad lins, när den väl är insatt i ögat och du behöver inte oroa dig för vad du har gjort av den. Linser är med andra ord ett på många sätt lätthanterlig och bekvämt alternativ.